Helsinki Squash Academy leirit 2015

Post date: 26-Aug-2015 19:14:03

Olli Tuomisen ja Tomi Niinimäen pyörittämä Helsinki Squash Academy järjesti squashleirit niin junioreille kuin senioreillekin elokuussa Helsingin Merihaassa.

Squnasta osallistui Juniorileiriin Kamilla, Viola ja seniorileiriin Jonne.

Matkalle "Ollin leirille" lähdettiin jo puoliltapäivin perjantaina, jotta ehdittiin Merihaan palloilutalolle viideksi. Alkumatka meni varsin rattoisasti seniorin kuunnellessa etupenkillä Yle puheradiota. Kehä 1 saavuttua alkoi perjantai iltapäivän ruuhka jo pikkaisen rassata seniorin hermoja ja junnut lisäsivät löylyä soittamalla menneiden vuosien Idols voittajien hittibiisejä. Kokemuksesta voi todeta, että esimerkiksi Antti Tuiskun "hitit" ovat yhtä raskaita kokemuksia kuin 5 erän jatkopallot.

Junnujen treenit alkoivat askelluksilla, liikeharjoitteluilla ja ghostingilla. Lopuksi erilaisia drilleja, joissa näitä harjoiteltuja taitoja hiottiin pelinomaisesti.

Seuraavana päivänä Junnut aloittivat aamuharkoilla, jossa keskityttiin peliin valmistautumisella eli hyvällä lämmittelyllä, kevyellä venyttelyllä ja lyöntiharjoituksilla. Tarkoitus oli valmistella illan kovempaa harjoitusta varten. Olli kertoi kokemuksia miten hän itse valmistautuu peleihinsä.

Junnujen lähtiessä lounalle pääsivät innokkaat seniorit koppiin. Senioireita oli kymmenisen kappaletta. Tämä oli tiettävästi ensimmäinen aikuisille järjestetty valmennus pidempään aikaan ja osallistuminen oli yllättävän runsas. Tästä voikin päätellä että aikuisvalmennukselle on kysyntää. Harjoitusten idea oli sama kuin junnuille eli miten valmistaudutaan kisaan. Tällä kertaa lämmittelyt olivat pidempiä, venytykset kevyempiä (ja kankeampia). Lyöntiharjoituksissa kävi ilmi, että monen seniorin harjoitteleminen on melko vähäistä, pelityyli on jämähtynyt vuosien kokemuksesta melko staattiseksi ja variaatioden tekeminen oli hankalaa. Rajoitetuissa peleissä heikkoudet ja vahvuudet kävivät selväksi. Iso puute kaikilla oli, että volleyhin ei mennä riittävän ahneesti ja päästetään pallo liian usein taakse antaen vastustajalle lisää aikaa. Lisäksi crosseihin sorrutaan turhan usein ja peliä pitäisi pitää enemmän suorana. Erittäin hyvää kertausta oli tehdä askellusta niin, että ammattilainen näyttää mallia ja itse yrittää samaa, perusasiat kuten kahvaote, mailavalmius, askellus, lyöntiasento, lyönnin saatto ja paluu T-pisteelle monesti unohtuvat.

Iltapäivällä Junnuilla oli lisää harjoituksia ja rajoitettuja pelejä ja vanha kunnon kunkkukenttä pelityyli, jossa erän voittamalla pääsi kunkkukentän suuntaan. Olli ja Tomppa antoivat vinkkejä pelitaktiikasta ja tarvittaessa tekniikasta. Tarkoitus oli pelata kovaa niin että seuraavana päivänä paikat on kipeät ja samalla opetellaan palautumista seuraavan päivän kisaan. Harjoitusten lopuksi kerrattiin lihashuoltoa, nestetystä ja ravinnon merkitystä palautumiseen. Ravintotietoudessa on Squnan junnutytöillä vielä paljon opittavaa. Ruokaa pitää ajatella ravintona ja tankkauksena seuraavaan fyysiseen suoritukseen ei pelkästään sitä miltä se maistuu.

Senioreiden iltapäivään kuului sama ohjelma, valmentaja kovasti varmistivat, että kaikki on vielä pelikunnossa sillä nyt oli tarkoitus mennä kovempaa. Hilpeyttä herätti kysymys onko mikään paikka kipeä. Osallistujista nuorimmatkin olivat yli 40, joten kopista oli vaikea löytää vartaloa jota ei jostain paikasta kiristänyt tai kolottanut. Harjoitukset käyntiin pitkillä lämmittelyillä, ghostingilla ja sitten rajoitettuja pelejä ja maalina päästä kunkkukentälle. Seuran muille jäsenille tiedoksi että kyllä sinne Squnan edustaja lopulta pääsi ja pysyttelikin siellä hetken. Rajoitetuissa peleissä parasta on kun joutuu miettimään muitakuin niitä perinteisiä ratkaisuja lyöntien ja liikkumisen suhteen. Yllättävästi ne sitten siihen oikeaan peliinkin ilmaantuu kun hetken harjoittelee. Squnan senioriedustajan kohdalta voi sanoa, että etukenttäpeli on aina ollut haaste ja peli pyöriikin pääosin takakentillä. Leirillä tuli jälleen muistettua se että etulyönti ei monestikaan ole se pistelyönti vaan riittää että saa vastustajan liikkumaan ja piste haetaan vasta sitä seuraavilla lyönneillä.

Harjoitusten jälkeen Olli kertoi kisakokemuksiaan ja miten vaikeaa ammattilaisellekin on seuraavaan päivään valmistautuminen, kun takana on useampi peli ja paikat kipeänä. Hyvään suoritukseen pääseminen vaatii huolellisen palautumisen ja verryttelyn.

Sunnuntain aamupäivän ohjelmat meni Junioreilla ja senioreilla samaan kaavaan lämmittelyt, drillit ja rajoitetut pelit. Lounastaulolla syötiin Ollin itse tekemää jauheliha ja kasvis lasagnea, molemmat varsin hyviä.

Iltapäivällä junioireilla oli leirikisa, alkulohkojen kautta pelattiin jatkolohkot, lopuksi kerrattiin mitä oli harjoiteltu ja palkittiin parhaat asenteet ja kehittyjät. Lisäksi kaikille jaettiin paperilla palaute jossa hyvät puolet ja mitä pitää vielä kehittää.

Senioreilla oli myös leirikisa. Heti kun asia selvisi alkoi kuumeinen vastustajan mittaaminen ja oman sijoituksen arvioiminen. Kisa pelattiin normaalipelillä yksi erä 11, vain pisteet merkitsivät lohkon voittamiseen. Squnan edustaja pääsi alkulohkoista 1-lohkoon hyvillä pisteillä. Jatkolohkossa oli tiukkaa vääntöä, mutta hopealle päädyttiin häviämällä 1 pisteellä voittajalle. Ainoa laiha tohtu oli että erävoitto tuli kisan voittajan välisestä pelistä.

Kaikenkaikkian hyvät leirit, junnu- ja seniorileirien yhdistäminen todella hieno yhdistelmä. Intohimoisen squash-harrastajan on vaikea keksiä hauskempaa viikonloppu tekemistä. Suosittelen, kiitoksen Ollille ja Tompalle järjestämisestä.