Jaffa Cup 1

Post date: 14-Sep-2015 08:04:38

Perinteinen junioreiden Hartwall Jaffa Cup 2015-16 käynnistyi lauantaina 12.9.15 Esport Centerissä. Kyseessä on 6 osakilpailun sarja, kuten ennenkin. Pisteitä saa osallistumisesta ja tietenkin voitoista ja sijoituksista. Nyt oli ensimmäistä kertaa avattu myös ns. aloittelijoiden sarja, jolla yritetään entisestään madaltaa osallistumiskynnystä. Kyseiseen sarjaan ei tarvita lisenssiä eikä seuran jäsenyyttä. Nyt nähtiinkin ilahduttavasti uusia pelaajia squashkentällä ja tuomaripenkillä. Tiedän että Poristakin voitaisiin saada muutama junnu vielä mukaan. Toisaalta oli harmi että yli 15-vuotiaita junnuja ei nähty paikalla. Sovittiin järjestävän seuran ESRC:n kanssa että kisaan voi ilmoittautua jatkossa ehdollisesti, tyyliin: osallistun jos sarjaani tule vähintään 3 osallistujaa. Sarjojahan yhdistetään tarvittaessa.

Porilaisia oli mukana U15 tytöistä Kamilla Stengård, Viola Joutsi ja Elina Heinikoski. Kamilla ja Viola osallistuivat myös maajoukkueleirille samana viikonloppuna ja Jaffa Cup oli osa leiriä. Tyttöjen taidot tunnetaan ja he pelasivatkin U13 poikien kanssa. Muuten tyttöjen sarjat olivatkin yhdistetty ja kaikki alle 15v tytöt pelasivat yhdistetyn sarjan. Muista porilaisista Aino Linho ja Jemina Stengård olivat U13 sarjassa sekä Roosa Joutsi ja Iida Stengård U11 sarjassa. Porilaisia oli niin paljon paikalla että käytäväkeskusteluissa arveltiin meidän tulleen bussilla Espooseen.

Lämmittelyvaiheessa koettiin erikoinen tapahtuma kun yhdellä kentällä pelasi 8 junnua enkkua ja viereinen koppi oli tyhjänä. Pallot pidettiin kuitenkin tiukasti pöydällä odottamassa ensimmäisiä otteluita. Pelaajien onkin hyvä muistaa ottaa omakin pallo Jaffa Cupiin mukaan.

Itse pelitapahtumat olivat hyvin mielenkiintoisia ja osin yllätyksellisiäkin. Iida S (9 vuotta) oli ensikertalaisena pelikavereiden ja valmentajan matkassa ja kilpailudebyytti oli erittäin onnistunut. Ensimmäisenä oli vastassa U13 sarjan Viivi Riutta. Tuloksena 5 pistettä ennakkoluulottomilla otteilla. Viivi oli kuitenkin liian vahva erin 2-0. Toisessa pelissään Iida sai vastaansa Jane Kotilan, SM-kultamitalistin ja kotiinviemiseksi tuli arvokasta kokemusta. Alkusarjan jälkeen pelejä jatkettiin sijoituslohkossa, jossa vastaan tuli ensiksi kenttien ilopilleri Nea Ollikainen joka vei ottelun 2-0. Nean rutiinille ei Iida vielä voinut mitään, tulos 2-0. Sen jälkeen ratkaistiin sijat 8-9 ottelussa Lotta Ruotasta vastaan. Lotta oli myös ensikertalainen ja esitti urheita otteita turnauksen edetessä. Ottelussa nähtiin muutama hyvä pallorallikin, toki syötöt olivat ratkaisuosassa. Iida toteutti pelisuunnitelmaa hyvin ja sai arvokkaan avausvoiton erin 2-0, loppusijoitus 8. Hieno osakilpailu Iidalta.

Etukäteen tasaiseksi ajatellut kaverukset Jemina S ja Aino L pelasivat avausottelunsa molemmat Lotta Ruotasta vastaan. Kokemusero oli melkoinen eivätkä tytöt menettäneet erääkään. Sitten tytöt pelasivat keskenään pääsystä sijoituslohkoihin. Voittajan tie meni sijoille 1-3 ja häviäjän sijoille 4-6. Valmentajalla oli kiire sovittaa yhteen myös reportterin, huoltajan ja katsojan roolia. Näin mentiin ja tytöt pelasivat tiukan matsin jonka Aino vei. Mielestäni peli ratkesi Ainon terävämpään liikkeeseen. Kummatkin tytöt pelasivat perusvarmaa squashia lyöden palloa tyypillisesti takakentälle. Tällä kertaa siis Aino mitalipeleihin. Ainoa ja Jeminaa hieman vanhempi Elina H raivasi tiensä vakuuttavasti mitalipeleihin voittamalla ensin tyttöjä hieman nuoremman Roosa J:n. Tämäkin oli siis porilaisten keskinäinen matsi. Elinan kovat lyönnit löysivät takanurkat hyvin ja voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Tämä ottelu myös ratkaisi pääsyn 1-3 sijoille Elinalle ja Roosan oli tyytyminen sijoihin 4-6. Kummatkin voittivat nuoren Nea Ollikaisen 2-0 toisessa alkulohkon pelissään. Sijoituspelit 4-6 olivat tasaisia. Jemina voitti Viivi Riutan sekä Roosan ja sijoittui neljänneksi. Jeminan taisteluasenne tulee hienosti esille kun on tasainen ottelu. Silloin lyöntiin tulee lisää painoa ja jalka puolestaan kevenee. Näillä eväin ”keskilohkon” voitto. Roosa taas esitti yhden parhaista peleistään koskaan voittamalla Viivin 2-0, joka takasi 5. sijan.

Mitalilohkossa Aino jäi kolmanneksi, sillä sekä Elina että Jane Kotila osoittautuivat vielä paremmiksi tällä erää. Aino paransi liikettään hyvin ja pyrki lyömään pallon ylös etuseinään joka lyönnillä, mutta vielä se ei riittänyt voittoon. Pronssimitali olisi ripustettu kaulaan jos mitaleita olisi ollut palkintona. Finaalissa kohtasivat Elina ja Jane – ottelu Janelle 2-1. Erät olivat tasaisia ja Elinalle jäi kyllä jossiteltavaa. Elinan voima olisi riittänyt voittoonkin, mutta pallot karkasivat välillä hiuksen hienosti yli sivuseinästä. Sarjan voitto meni siis vielä U11 ikäiselle Janelle ja toinen sija Elinalle. Elina voitti oman U15 sarjan. Ainolle tuli U13 sarjan voitto. Jemina tuli toiseksi U13 sarjassa kuten Roosa U11 sarjassa. Tästä syystä Jaffaa kannettiin Poriin selkä vääränä.

Viola ja Kamilla (U15) osallistuivat pojat U13 sarjaan. Kamilla otti hienon voiton alkusarjassa Ville Eskolasta erin 2-1. Muita alkusarjan pelejä en nähnyt heiltä mutta molemmat olivat tyytyväisiä voitettuaan alkusarjansa. Näin ollen tytöt pelasivat vastakkain finaalissa. Tällä kertaa sen vei Viola. Esport Centerissä nähtiin sellainen erikoinen tilanne että kahdella kentällä oli samanaikaisesti ottelu Joutsi v Stengård, sillä samaan aikaa pelasivat myös Roosa ja Jemina. Katsomossa oli lähes tungos kenttien rajalla. Jaffa Cupin jälkeen Viola ja Kamilla pelasivat harjoitusotteluita ainakin Lu Congia, Katri Aalto-Setälää ja Joose Leppästä vastaan. ESRC:n Raila Luhtala toivottikin Violan ja Kamillan tervetulleeksi pelaamaan BU15 sarjaan ensi kerralla. Toivottavasti näemme myös GU17 sarjan.