Suojalasit – Kössin tärkein varuste

Post date: 25-Mar-2017 08:03:26

Squash on yksi eniten silmävammoja aiheuttavista urheilulajeista. Junioripelaajilla suojalasien käyttö on pakollista virallisissa harjoituksissa ja kilpailuissa, mutta täysi-ikäisillä velvoitetta suojalasien käyttöön ei ole. Tutkimusten mukaan viikoittain säännöllisesti vähintään 25 vuoden ajan squashia harrastavalla on 25 prosentin todennäköisyys saada jonkin tasoinen silmään tai silmänympäristöön kohdistunut vamma ilman suojalaseja.

Toisin kuin monessa muussa mailapelissä, squashissa pelaajilla ei ole omia kenttäpuoliskojaan, vaan he liikkuvat samassa tilassa, jolloin yhteentörmäyksiä voi sattua. Silmään ja silmänympäristöön kohdistuneita vammoja aiheuttaa eniten squashmaila ja -pallo. Pallo on erityisen vaarallinen suhteellisen pienen kokonsa ja nopeutensa takia. Pelissä pallo voi liikkua jopa yli 200 km/h.

Tyypillisesti silmävamma syntyy tilanteessa, jossa pelaaja kääntää katseensa taaksepäin nähdäkseen takakentällä olevan vastustajan lyönnin. Epäonnistunut lyönti voi johtaa tilanteeseen, jossa pallo osuu suurella nopeudella pelaajaan. Mikäli pelaaja ei käytä suojalaseja, niin Murphyn laki* huolehtii kyllä pallon suoraan silmään. Yleensä vammat ovat turvotusta ja verenpurkaumia, joihin ei tarvita sairaalahoitoa. Pahimmillaan pallon isku voi kuitenkin aiheuttaa esim. silmäkuopan murtuman tai silmämunan vaurioitumisen. Vähäisetkin näön häiriöt, kaksoiskuvat tai verenvuodot vaurioituneessa silmässä ovat syitä hakeutua välittömästi silmälääkärin tutkimukseen.

Squash-Nallet haluaa osaltaan valistaa asiassa nykyisiä harrastajia ja harrastajiksi aikovia pelaajia suojalasien tärkeydestä. Vakavimmat silmävammat, joiden syntyminen squashissa on mahdollista, ovat elinikäisiä. Vahinko voi sattua kenelle tahansa – kokemus ei takaa silmien suojaa, vaan ainoastaan suojalasit takaavat sen.

*Yhdysvaltain armeijan kapteeni Edward A. Murphyn mukaan nimetty periaate, jonka mukaan ”jos jonkin asian voi tehdä monella tavalla ja näistä tavoista yksi johtaa onnettomuuteen, ennen pitkää joku tekee asian sillä tavalla”.